Boyutu ve tireşim frekansı kadın ve erkekler arasında farklıdır. Boyutu kadınlarda daha kısa titreşim frekansı ise daha fazladır.
Ses telleri kaynaklı ses bozukluklarına disfoni adı verilmektedir. Disfoni ses tellerindeki yapısal veya fonksiyonel bozukluklardan kaynaklı olabilmektedir. Ödem, nodül, polip, kanser…vb gibi yapısal bozukluklar ve ses teli felci, falsetto mutasyon… vb gibi fonksiyonel bozukluklar mevcuttur.
Öncelikle ses tellerinin endoskopik muayenesi şarttır. Daha sonra bozukluğun kaynağına yönelik incelemeler yapılarak tedavi planlanır.
Tedavide patolojiye göre ses istirahati, ses terapisi, ilaç tedavisi, minimal girişimsel işlemler ve mikrokopik veya açık cerrahi teknikler uygulanabilir.
Minör sorunlarda yapılacak cerrahi işlem genel veya lokal anestezi ile mikroskopik veya endoskopik olarak uygulanır ve operasyon sürei yaklaşık 45 dakikadır. Hasta 1 gün sonra taburcu edilir ve en az 1 hafta konuşma yasağı uygulanır.
Sesinin kalınlığından veya inceliğinden şikayetçi olan hastalar için cerrahi müdahale söz konusudur. Bu işlem açık teknikle boyuna yapılan küçük bir kesiden gerçekleştirilir ve ses tellerinin uzunluğu değiştirilerek yapılır.
2 haftayı geçen süreli ses bozuklukları önemlidir. Çünkü kanser de ses bozukluğunun sebeplerindendir.
Çocuk ve ergenlik çağındaki hastalarda iyi huylu patolojilere bağlı ses bozukluklarında cerrahi müdahale sesin olgunlaşma sürecidevam ettiği için tercih edilmez. Ses istirahat ve terapisi faydalıdır.
Ses Bozukluklarının Tedavisi
Gırtlağımızda v harfi şeklinde önde birleşik sedef renginde kas ve mukozadan oluşan 2 adet ses telimiz mevcuttur.