Orta kulak boşluğu dış tarafda kulak zarı, çekiç (malleus), örs(incus) ve üzengi (stapes) adlı kemik yapılar sayesinde ses enerjisinin iç kulakta sinirsel olarak iletiye dönüşmesine yardımcı olan yapılardan oluşmaktadır. Aynı zamanda östaki tüpü aracılığıyla genizle (nazofarenks) bağlantılıdır. Orta kulak boşluğunda sıvı yoktur. Kulak zarı, kemikçik problemleri ve havalanma bozukluklarında ses iletiminde azalma meydana gelir. İltihabi veya havalanma bozukluğu durumlarında ilaçla tedavi mümkün olabilirken zar ve kemikçikte yapısal sorunlar var ise timpanoplasti ameliyatı denilen cerrahi müdahale gereklidir.
Ameliyat rahatsızlığı yaratan patolojik durumun ciddiyet düzeyine bağlı olarak kapalı veya açık tekniklerle, mikroskobik veya endoskopik olarak gerçekleştirilir.
Genel anestezi altında yapılması uygundur. İyileşme süreci en az 3 hafta gerektirir ve hastaların doktorları izin vermediği sürece kulağa su kaçırmaması gereklidir.
Timpanoplasti (Kulak Zarı Onarımı)
Orta kulak boşluğuna cavum timpani denilmektedir. Orta kulaktaki yapılarla ilgili cerrahi işlemlere de timpanoplasti ameliyatı denilmektedir. Sadece kulak zarındaki deliğin tamir edilmesi ise miringoplasti olarak adlandırılmaktadır.