Horlama sosyal apne ise ciddi komplikasyonlara sebep olabilecek hayati bir sorundur.
Genellikle yorgun uyanma, gün içerisinde uyku hali, baş ağrısı, dikkat eksikliği, iştah bozuklukları, kalp, akciğer ve nörolojik sorunlara neden olan bir durumdur.
Horlama aşırı kilo hali, hava yolunda darlık ve yüz çene bozukluklarına bağlı olarak meydan gelir. Bazen aşırı yorunluk, alkol ve sakinleştirici ilaç kullanımı da sebep olabilir. Ancak uyku apnesi bazen nörolojik kaynaklı da gerçekleşebilir.
Hava yolunda uyku sırasında darlık veya tam kapanmaya bağlı uyku apnesine tıkayıcı uyku apnesi ( osas: obstructive sleep apnea syndrome) adı verilmektedir.
Apne tedavisinde yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri, cpap cihazı ile solunum desteği ve cerrahi tedavi seçenekleri söz konusudur.
Santral apnede cpap cihazı ile havayolunu sürekli açık tutarak oksijen desteği sağlamak birincil tedavi iken osas da cerrahi tedavi ve kilo vermek öne çıkmaktadır
Cerrahi tedavide amaç hava yolunda burun girişinden gırtlağa kadar olan üst havayolunda kıkırdak, kemik, yumuşak doku gib büyüklük ve şekil olarak darlığa sebep olabilecek dokulara yönelik girişimler söz konusudur.
Ameliyat kararı vermeden önce hastanın detaylı olarak endoskopik kbb muayenesi radyolojik görüntülemesinin yapılması ve uyku testinin (psg: polisomnografi) yapılması doğru tedavi tercihi için şarttır.
Horlama ve Uyku Apnesi
Horlama uyku sırasında solunum güçlüğüne bağlı gürültülü soluk alıp verme, apne ise uyku sırasında erişkinlerde 10 saniye çocuklarda ise 5 sn süreli aralıklı nefes durmalarıdır.