Burun içerisindeki kemik bölmede de eğrilik varsa yapılan işleme septorinoplasti adı verilir.
Rinoplasti ameliyatında burun şeklini oluşturan ve kıkırdak, kemik ve yumuşak dokudan oluşan yapılara müdahale edilir.
Amaç hastanın yüzüyle uyumlu, estetik oran, boyut ve açılara sahip aynı zamanda nefes almayı kolaylaştıran bir burun oluşturmaktır.
Kadınlar ve erkekler arasında estetik ve güzel burun görüntüsü açısından bazı farklar vardır. Bayanlarda burun ucu daha küçük ve sivri, burun sırtı daha alçak ve kavisli ve burun dudak açısı daha fazla bir burun tercih edilirken erkeklerde daha düz hatlara sahip ve yüzle uyumu daha önem arz eden bir burun tercih edilir.
Ameliyat öncesinde hastanın burun ve yüz analizi önemlidir ve süreç hasta ile diyalog halinde yürütülmelidir. Hastanın cildi ameliyat sonrası süreçte en önemli faktördür.
Asla unutulmamalıdır ki rinoplasti sonrası iyileşme ve nihai sonucun ortaya çıkması için sabır ve emek gereklidir. Ameliyatta küçültülen ve değiştirilen kıkırdak ve kemik iskeletin üzerine tekrar oturtulan cildin kalitesi yapılmış olan işçiliği her zaman orantılı bir şekilde göstermeyebilir.
Rinoplasti ameliyatında iki ana teknik mevcuttu. Kapalı ve açık teknik olarak adlandırılan bu teknikler burun ucunda kesi yapılıp yapılmamasına göre farklılık arzeder.
Kapalı teknik rinoplastide kesiler tamamen burun içerisindedir ve burun ucunu besleyen ana damar ve sinirler korunur. Açık teknik rinoplastiye göre dokuya daha az zarar verir ve burunucunda daha hızlı ve doğal toparlanma sunar. Açık tekniğe göre bir miktar daha zordur ancak tecrübeli ellerde zorluk söz konusu değildir.
Ameliyat tekniğine hastanın burnu, cerrahın tercih ve tecrübesine göre karar vermek en doğrusudur. Her hasta için standart teknik ve cerrahi prosedür yoktur. Her hastanın burnu ve istekleri özgüldür ve tercihte asıl belirleyici olan budur.
İyi bir cerrah tüm tekniklere hakim olmalı ve güncel cerrahi gelişmeleri takip etmelidir. Çünkü rinoplasti ameliyatıyla ilgli yeni fikirler ve teknikler üretilmeye devam etmektedir.
Ameliyat olan hastaların en az %10 luk kısmında memnuniyetsizlik söz konusu olabilir. Bazen yanlış cerrahi teknik ve uygulama tercihleri bazen iyileşme ve cilt sorunları bazen de hastaların obsesyonları bu soruna sebep olur. Bu ameliyat estetik amaçlıdır ve güzellik göreceli bir kavramdır. Bu nedenle % 100 memnuniyet yoktur.
Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır ve 1 saat ile 5 saat arasında sürebilir . Bu cerrahın tecrübesine ve burundaki patolojinin ciddiyetine bağlı olarak değişir. Hastalar 1 gün sonra taburcu edilir. Burun içerisine genellikle silikon hava kanallı tampon konulur ve 1-5 gün sonra çıkarılır. Ameliyattan 1 hafta sonra varsa dikişler alınır, atel çıkarılır ve yeniden bandaj yapılır. 2. Bandaj da 1 hafta tutulduktan sonra çıkarılır ve masaj uygulama teknikleri öğretilerek burun cildinin düzgün bir şekilde hacim kaybetmesi ve iyileşmesi sağlanmış olur.
Ameliyat sonrasında burun etrafında morluk oluşabilir. Bunu egellemek için buz tatbiki ve morluk giderici kremler sürülür. Morluk oluşmuş ise genellikle 1 hafta sonunda tamamen kaybolur.
Yeniden şekillendirilen burun kemiklerinin kaynaması ve iyileşmesi için 4-6 hafta gereklidir. Kıkrdak dokularda iyileşme cilt iyileşmesi ile paralel olarak 6 ay sürebilir. Ameliyat sonrasında darbelerden kesinlikle sakınmak gerekir.
Hastaların 2. Ayda kemik iyileşmesi ve 6. Ayda cilt iyileşmesi için kontroller yapılır.
Hasta memnuniyetsizliği durumunda bazen revizyon ameliyatlar gereklidir bazen de sorun dolgu enjeksiyonları ile giderilebilecek kadar hafif olabilir.
Revizyon işlemi için genellikle cilt iyileşmesinin tamamlanması beklenir. Ancak ameliyatınızı yapan hekim daha erken bir süreyi tercih edebilir.
Rinoplasti (Estetik Amaçlı Burun Ameliyatı)
Burun şeklinde travmatik olsun olmasın hastayı rahatsız eden veya beraberinde solunum bozukluğuna da sebep olan görüntü sorunlarının cerrahi olarak düzeltilmesi işlemine rinoplasti ameliyatı adı verilmektedir.
Burun Ameliyatları