Sinüzit rahatsızlığında sinüs içerisi iltihaplı sıvı ile dolar ve çevre kemik yapılara baskı yaparak ağrı yapar.
Aynı zamanda geniz akıntısı, burundan rahat nefes alamama, koku almada güçlük, yüzde basınç hissi ve kronik öksürüğe sebep olabilir.
Sinüzit ameliyatı endoskopik yöntemlerle genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1,5 saat ile 3 saat arasında sürer.
Sinüzit ameliyatı kronik sinüzit durumunda yani uygun antibiyotik tedavisine rağmen 3 aydan uzun süren sinüzit kronik sinüzit olarak adlandırılır ve ameliyat ile tedavi edilir.
Bazen komplikasyona sebep olan akut sinüzit hallerinde de ameliyat tercih edilir.
Ameliyatın ertesi günü hasta taburcu edilir ve 1 hafta sonra kontrole çağrılır. Ameliyatta genellikle eriyen tamponlar konulur. Hastaların 1 ay süreyle steroidli burun spreyi ve tuzlu su içeren burun yıkama spreyleri kullanmaları yapışıklık ve kabuklanmaları engellemek için önemlidir.
Nazal polip adı verilen burun ve sinüs içerisindeki mukozalarda ödem ve parmaksı çıkıntılar şeklinde yumuşak doku patolojilerinin oluştuğu kronik sinüzit vakalarında ameliyattan sonra tekrar oluşma riski vardır. Bu nedenle kortizonlu burun spreylerinin en az 1 yıl kullanılması ve sık takip uygundur.
Endoskopik Sinüzit Ameliyatı
Sinüs, içi boş,tek giriş çıkışı olan yapılara verilen addır. Burun etrafındaki sinüslere paranazal sinüs denilmektedir. Bu boşuklar burun içerisinde yan duvara açılmaktadır. İçerisi mukoza ile kaplıdır ve bu mukoza salgı üretmektedir.
Burun Ameliyatları